מראה מראה שעל הקיר, מי שחקן השחמט הכי תותח בעיר?
שחמט, או בשמו השני "משחק המלכים", הוא משחק המלווה את התרבות האנושית ומתפתח יחד איתה כבר מעל ל,2000 שנים.
למשחק יש יותר אפשרויות מאשר מספר גרגרי החול בעולם ויותר ממספר הכוכבים ביקום וכבר לאחר ארבעה מהלכים יש יותר מארבע מיליארד אפשרויות.
כדי להתמצא בתוך מספר ההסתעפויות הבלתי נתפס הזה, חייב שחקן השחמט לפתח שיטה לסינון העובדות החשובות מתוך אין-סוף עובדות זניחות שנמצאות מולו.
משימה זו היא מורכבת למבוגרים במהלך שנות חייהם בקריירה אז בטח ובטח עבור שחקן מתחיל וכשלעצמה נראית בלתי אפשרית וכי יכולת זו שמורה לבעלי סגולה כשרוניים בלבד.
האמת היא שיכולת זו מתפתחת כתוצאה מניסיון וטעויות שנעשו בעבר, ממש כפי שאדם מפתח את אופיו מגיל צעיר עד שלומד לקבל החלטות בעצמו.
אלופי העולם לאורך הדורות שחקרו את המשחק במטרה לשלוט בו, מדברים שוב ושוב על הקשר העמוק שמצאו בין שחמט לחיים.
"החיים הם כמו משחק שחמט, משתנים אחרי כל צעד." אומר פתגם סיני
"החיים הם שחמט" אומר אלוף העולם בובי פישר בפשטות.
היתרון של היותו משחק השחמט אבסולוטי, הוא שניתן לבחון אסטרטגיות שונות "ראש בראש" ולקבוע מי מהן הייתה טובה יותר כך שאם נחשוב כמו מדענים, נוכל לשלול רעיונות ולפתח רעיונות חדשים עד שנגיע לנוסחה המנצחת שתקבע מהן התכונות "המנצחות" והראשונה שבהן מהווה את הבסיס לכל השאר - גישת הצמיחה.
שחקנים חובבים מביאים את האופי שלהם למשחק ומקווים לטוב, בעוד ששחקנים מקצוענים משנים את האופי שלהם על מנת לנצח כי שחמט כמו בחיים, אפשר לבחור אתגרים במידותינו ואפשר להגדיל את מידותינו כדי לצלוח אתגרים גדולים יותר.
מרגע שקיבל שחקן ואדם את ההחלטה לשפר את הכישורים שלו הוא למעשה מתחיל תהליך אימוני.
התכונה השנייה החשובה לשחקן שחמט היא חשיבה אסטרטגית: על שחקן להבין שכל צעד שאינו חלק מתוכנית גדולה יותר הוא טעות ואפילו אם האסטרטגיה שלי לוקה בחסר, מוטב שתהיה לי אחת. כך, גם אם היא לא עבדה, אוכל לנתח איפה כשלה ולדייק אותה או להחליף אותה.
ניתן ליישם חשיבה זו בחיים בכל צעד שאנו עושים וכמובן שחשובה האסטרטגיה בבחירת מקום העבודה שלי, אינני רוצה לבזבז שנים בעבודה זמנית.
עלי לשאול את עצמי, מהי האסטרטגיה שעלי לנקוט בה מה בשיחות עם אנשים, בבחירת חיי החברה שלי, בחיפוש אחר הזדמנויות עסקיות כך תהיה לי אסטרטגיה, ככל הנראה אשיג את מטרותי.
התכונה השלישית של שחקן שחמט ואדם שמעוניין להתחיל תהליך אימון היא ראייה טקטית או במילים פשוטות, ניצול הזדמנויות: זוהי הדרך להבטיח את הניצחון במקרים בהם האסטרטגיה הצליחה והתגלה השביל לעבר המטרה.
לרוב מדובר במספר צעדים מדוייקים שנותנים יתרון משמעותי ומחוץ ללוח המשחק נשמע את הביטוי "מאני-טיים"
כך למשל אדם שהגיע לריאיון עבודה של שעה לאחר חודשיים של חיפוש משרות אסטרטגיות יש לו הזדמנות לרגע טקטי אחד לממש את מטרות האסטרטגיה.
"טקטיקה, פירושה לדעת מה לעשות כשיש מה לעשות, אסטרטגיה פירושה לדעת מה לעשות כשאין מה לעשות." כך אמר סביילי טרטקובר, רב-אמן יהודי מהמאה ה20 ומכאן שאנו נוהגים במהלכים טקטים כאשר הכל ברור ומובן לנו אך כאשר מופיע אתגר, דקה לפני קבלת ההחלטות והביצוע, עלינו לתכנן אסטרטגית את המהלכים מאחר וידוע לנו היטב מה לעשות, אך אין לנו מושג איך.
